четврток, 5 јуни 2025

Дали ги миете компирите пред или откако ќе ги излупите?

Дури и ако планирате да ги лупите, експертите предупредуваат: компирите мора да се измијат пред подготовка! Еве зошто е тоа важно – и како да го направите најефикасно.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Пред да ставите какво било овошје или зеленчук во уста, треба добро да го измиете. Ова важи и за компирите, без разлика дали ги готвите со кора или планирате да ги излупите. Почвата во која расте може да содржи не само нечистотија, туку и пестициди и штетни микроорганизми. Ако не го измиете пред да го исечете, бактериите од кората лесно можат да се пренесат во внатрешноста на компирот.

За да биде миењето што е можно поефикасно, се препорачува прво да ги натопите компирите во ладна вода:

  • Прво, потопете го во ладна вода неколку минути – така ќе го омекнете и ќе ја одделите насобраната земја. Ова е особено корисно за компири со поцврста кора.
  • Извадете ги од водата и истријте ги секое поединечно со чиста четка за зеленчук или со меката страна од сунѓер што се користи само за храна.
  • Исплакнете го секој компир под млаз вода за да ја отстраните преостанатата нечистотија.

За сорти со тенка, восочна кора (како што се младите компири), подобро е да ги миете само со раце, за да не ги оштетите.

Миењето пред лупење спречува бактериите од лушпата да завршат на деловите што ќе ги јадете. Ако не планирате да ги готвите излупените компири веднаш, ставете ги во сад со вода и неколку капки сок од лимон – така ќе спречите да потемнат.

Измиените компири не треба да се чуваат долго бидејќи бактериите можат да се развијат на влажна површина. Најдобро е да се измие веднаш пред подготовката. Меѓутоа, ако подготвувате поголеми количини можете да го измиете до 24 часа однапред и да го чувате во фрижидер.

Неизмиените компири не треба да се чуваат во фрижидер ако не се употребат веднаш. Наместо тоа, наредете ги во сад или гајба и чувајте ги на ладно, темно и суво место со добра циркулација на воздух. Ова ќе спречи појава на влага и мувла.

Никогаш не го чувајте на сончево место или на работната површина во кујната! Кога предолго се изложени на светлина, компирот може да позелени, да има горчлив вкус и да стане небезбеден за јадење, предупредуваат експертите.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ