недела, 7 декември 2025

Дали е безбедно да се јадат јајца секој ден?

Јајцата се омилена храна за многумина, познати по нивната висока содржина на протеини, витамини и минерали. Сепак, тие честопати имаат лоша репутација поради нивната содржина на холестерол.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Но, неодамнешните научни истражувања и упатствата за исхрана го менуваат тој став, истакнувајќи ги многуте придобивки од јајцата и разјаснувајќи дали тие се безбедни за секојдневна консумација, пренесува Хелт.

Дали е во ред да се јадат јајца секој ден?

За повеќето луѓе, да, во ред е. Едно јајце содржи од 180 до 200 милиграми холестерол. Иако претходните препораки го ограничуваа дневното внесување на холестерол на 300 милиграми и советуваа консумирање најмногу три јајца неделно, неодамнешните истражувања покажуваат дека холестеролот од храната, на пример од жолчките, има многу мало влијание врз нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол во крвта.

Едно големо истражување покажа дека консумирањето од една до шест јајца неделно може дури и да го намали ризикот од смрт од срцеви заболувања и мозочен удар. Американската асоцијација за срце (АХА) поддржува умерено консумирање, едно до две јајца дневно, како дел од здрава исхрана за срцето.

Хранлива вредност на јајцата

Јајцата се исклучително хранливи. Освен што се богати со протеини, содржат и здрави масти, важни минерали (селен, холин, фолна киселина и железо) и бројни витамини, меѓу кои биотин, витамини Б12, А, Д, Е и К. Богати се и со антиоксиданти лутеин и зеаксантин, кои се важни за здравјето на очите.

Разлика помеѓу белка и жолчка од јајце:

  • Белката е главен извор на протеини и витамин Б5.
  • Жолчката содржи најмногу витамини, холин, здрави масти, железо и антиоксиданти.

Дали постојат некакви ризици?

Најголемата грижа за јајцата е холестеролот, но научниците нагласуваат дека заситените масти во исхраната се поголем проблем. Иако јајцата содржат заситени масти, количината не е висока – околу 1,5 грама по јајце. За споредба, порција мелено говедско месо од 85 грама содржи повеќе од 5 грама заситени масти.

Нутриционистот Ники Фата истакнува: „Единственото нешто на што треба да се обрне внимание при консумирање јајца дневно е тие да не ги заменуваат другите вредни намирници. Разновидната исхрана е важна за да се обезбедат сите потребни хранливи материи.“

Начинот на подготовка игра важна улога

Начинот на кој ги подготвувате јајцата може значително да влијае на нивниот нутритивен профил.

  • Пржење во путер ја зголемува количината на заситени масти.
  • Варените и пошираните јајца имаат помалку калории и се поздрав избор.

Нутриционистката Кристен Лоренц нагласува дека повеќето здрави возрасни лица можат безбедно да јадат јајца секој ден: „Јајцата сами по себе не се опасни. Проблемот често е во тоа што оди со нив како прилог – сланина, сирење или путер. Подобар избор е да се комбинираат јајцата со зеленчук и интегрални житарки.“

Кој треба да биде внимателен?

Иако придобивките од консумирањето јајца се добро документирани, некои групи треба да бидат повнимателни. Луѓето со висок холестерол, срцеви заболувања или дијабетес треба да се консултираат со лекар или нутриционист, бидејќи некои истражувања продолжуваат да предупредуваат за можна врска помеѓу внесувањето јајца и кардиоваскуларниот ризик.

Колку јајца неделно се препорачуваат?

Американското здружение за срце препорачува едно до две јајца дневно. Нутриционистката Рејчел Дикман објаснува: „Нема строга граница, но истражувањата покажуваат дека седум жолчки од јајца неделно нема да му наштетат на здравјето на просечниот човек“.

Цели јајца или само белките?

Белките од јајца не содржат холестерол или заситени масти, што ги прави погодни за оние кои сакаат да го зголемат внесувањето на протеини без додадени масти. Меѓутоа, со исфрлање на жолчката, губите голем број важни хранливи материи.

Дикман советува: „Можете да комбинирате цели јајца со дополнителни белки од јајца за да го зголемите внесувањето на протеини, а воедно да избегнете премногу масти.“

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ