сабота, 6 декември 2025

Црвена рибизла: Лековита моќ на киселите бобинки

Црвената рибизла има мали, сочни бобинки, со пријатен кисело-сладок вкус. Тие содржат јаглехидрати, влакна и протеини, а малку калории.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Богато е со каротин, што е причина за неговата црвена боја.

Покрај тоа, каротинот во телото се користи за синтеза на витамин А, кој истовремено ја штити мукозната мембрана и ја промовира размената на материи на клеточно ниво.

Содржи завидни количини на витамини Б1, Б2 и Б6, ниацин, но и витамини Е и Ц.

Бобинките содржат дури половина од дневните потреби на витамин Ц, поради што се препорачуваат за болести предизвикани од недостаток на витамин, како што е авитаминоза.

Поради високата концентрација на витамин Ц, ова овошје е исклучително ефикасен антиоксидант во спречувањето на разни форми на рак.

Добар извор е и на витамин К, па затоа се препорачува за одржување на здравјето на коските, бидејќи го активира остеокалцинот, кој помага во вградувањето на калциумот во коските.

Исто така, обезбедува здраво згрутчување на крвта како заштита за кардиоваскуларниот систем.

Бобинките од црвена рибизла го стимулираат апетитот, го зајакнуваат телото и го штитат од насобраните штетни материи. Тие исто така ја подобруваат функцијата на цревата и го забрзуваат закрепнувањето по операцијата.

Во народната медицина, црвените рибизли се познати како овошје кое го зајакнува, чисти и разубавува телото.

Поради содржината на влакна во семките, бобинките ја регулираат активноста на цревата и ги елиминираат токсичните материи од телото. Свежите бобинки и свежиот сок го зајакнуваат здравјето, додека разредениот сок со минерална вода ја гаси жедта.

Сокот е корисен и за закрепнување на реконвалесценти, особено за дијабетичари.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ