Поголемиот дел од светското производство на какао доаѓа од Западна Африка, а Брегот на Слоновата Коска и Гана сочинуваат околу 60 проценти од вкупното производство. Сепак, екстремните временски појави во последните години сериозно ги загрозуваат посевите.
Во текот на изминатите две години, производството на какао се намали и до 40 проценти. Како резултат на тоа, цените на чоколадата достигнаа највисоко ниво уште од седумдесеттите години на минатиот век. Експертите предупредуваат дека сценариото во кое чоколадото ќе исчезне би можело да стане реалност.
Како климатските промени влијаат на какаото
Пред сè, проблем претставуваат екстремните врнежи. Климатските модели покажуваат дека потоплата атмосфера задржува повеќе влага. Тоа води до пообемни дождови и задржување на вода во почвата.
Како последица, доаѓа до ерозија на почвата и ширење на габични заболувања. Истражувачите од Универзитетот Харвард истакнуваат дека климатските промени ја зголемиле веќе постоечката чувствителност на какаото на временските услови.
Научниците бараат замена за какао
Поради ризикот од исчезнување, научниците од Националниот универзитет во Сингапур истражуваат алтернативи. Нивното внимание е насочено кон рогачот.
Рогач е растение отпорно на суша и високи температури. За разлика од какаото, потребно му е многу малку вода. По печењето, развива арома слична на какао.
Сепак, вкусот не е ист. Затоа истражувачите развиле методи со ензими кои ја зголемуваат горчината и сладоста на рогачот. Овој метод е едноставен и не бара употреба на агресивни хемикалии.
Дали може рогачот да го замени чоколадото?
Подобрениот рогач би можел да се користи во чоколади, какао во прав и топли напитоци. Доколку овие методи се применат на индустриско ниво, зависноста од какао може значително да се намали.
На овој начин, индустријата би станала поотпорна на климатските нарушувања. Во исто време, на потрошувачите ќе им биде понудена одржлива алтернатива.
Како што наведуваат авторите на истражувањето, целта не е само имитација на вкусот, туку прилагодување на индустријата на идните еколошки предизвици.






