Во Кина се пие повеќе од 5000 години, поради благотворното дејство на организмот. Листовите што се користат за подготовка на чај содржат есенцијално масло, полифеноли, аминокиселини, танини, минерали (алуминиум, манган, флуор) и витамин Ц.
Добар е за функцијата на мозокот
Пиењето зелен чај може значително да ја подобри функцијата на мозокот. Преку низа експерименти, истражувачите открија дека состојките од зелениот чај, како што се катехините и кофеинот, имаат позитивно влијание врз меморијата и вниманието со тоа што ги подобруваат. Ова го покажа истражувањето спроведено од тим експерти од Шпанија.
Помага при губење на тежината
Познато е дека зелениот чај помага при слабеење. Истражувањата ги потврдија овие тврдења бидејќи се покажа дека комбинацијата на катехини и кофеин може да го забрза метаболизмот и топењето на мастите. Со вклучување на зелениот чај во здрава исхрана, може да се поттикне губење на тежината.
Потребна е умереност во консумирањето зелен чај и треба да се консултирате со вашиот лекар пред да го користите.