четврток, 29 февруари 2024

Распишан е повикот на ЕУ за толкувачи на македонски јазик

Преведувачките служби на ЕУ го отворија повикот за толкувачи со македонски јазик, информира вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ.

Објавено на

часот

Сподели

„Македонскиот јазик во ЕУ. Преведувачките служби на ЕУ го отворија повикот и организираат тестирања за акредитација на конференциски толкувачи со македонски јазик (МК) како А-јазик. Краен рок за поднесување онлајн апликациии е 19 јануари 2024 година“, објави Маричиќ на својата Фејсбук страница.

Тој ги повика сите заинтересирани македонски толкувачи да се пријават и со тоа да придонесат кон професионално толкување и промоција на македонскиот јазик низ институциите на ЕУ.

СПОДЕЛИ
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ