сабота, 25 мај 2024

Радев на Вархеји му кажа дека Бугарија е против да се менува принципот на едногласност во ЕУ

Бугарскиот претседател Румен Радев на средбата со еврокомесарот за проширување Оливер Вархији му кажал дека Бугарија е категорино против идејата Европската Унија даго промени принципот на едногласност на членките во одлучувањето. Радев истакнал дека реториката во Македонија за време на изборната кампања не оди во насока на дијалог меѓу двете земји.

Објавено на

часот

Сподели

Радев изрази очекување дека по завршувањето на изборната кампања и изборите во Македонија  политичката ситуација ќе овозможи „целосно спроведување на европската одлука од јули 2022 година, што е неизбежен елемент на патот кон Скопје кон ЕУ.

„Изјавите на водечките политички личности во Реублика Северна Македонјиа, дадени за време на кампањата од провокативен карактер, не помагаат да се зајакне дијалогот меѓу нашите две земји“, рече шефот на бугарската држава.

Румен Радев додаде дека добрососедството е главен аспект во процесот на проширување и ја истакна подготвеноста на Бугарија, без оглед на негативните пораки од Скопје, да ги обнови напорите за конструктивна билатерална соработка.

Радев и комесарот Вархеји разговараа и за разгледаните опции за идни реформи на ЕУ, вклучително и промени во механизмите за одлучување во Советот на ЕУ. Шефот на бугарската држава изјавил дека на темата за проширувањето – Бугарија категорично го поддржува зачувувањето на принципот на едногласност, се наведува и во соопштението.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ