понеделник, 15 април 2024

Пустец меѓу најтранспарентните општини во Албанија

Општина Пустец е мала но е општина за пример кога станува збор за почитување на еден од стандардите за потранспарентна политика и отчетност, што е потреба избраните функционери да имаат јавни информации за контакт со граѓаните.

Објавено на

часот

Сподели

Од мониторингот на Институтот за политички студии (ИСП) 45 отсто од актуелниот владин кабинет и повеќе од 82 отсто, од вкупно 61 општина во земјата, немаат податоци за јавен контакт, ниту ажуриран пристап за комуникација со медиумите/јавноста.

Од податоците од мониторингот произлегува дека дури и општините со голем финансиски и административен потенцијал како што е Тирана, не ги ажурирале имињата на членовите на општинскиот совет кои веќе не се на таа функција и се разбира, немаат информации за контакт или алтернативни форми  за комуникација долго време.

„За земја со кревка демократија како Албанија, транспарентноста во комуникацијата е потребен минимум, одговорноста е сè уште предизвик. Позитивен пример на транспарентност кој го споделуваме е општина Пустец, мала општина, но која пренесува позитивна порака што треба да ја следат и другите општини, онлајн објавувањето на личен контакт за сите советници, формулар со кој можна е поактивна врска меѓу граѓанинот и избраниот, како и меѓу концептот на владеење и управуваното“, стои во извештајот од мониторингот.

Исто така е објавена фотографија од сајтот на општината со податоци за 15. членови на советот на општината, која има над 5 илјади жители сите етнички Македонци, а прв човек на општната е Пали Колефски.

Интернет провајдерот ги следи стандардите за транспарентност и отчетност како дел од програмата за чиста политика, поддржана од Националниот фонд за демократија како и стандардите за интегритет во општините и специјалните институции, поддржани од Британската амбасада во Тирана.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ