среда, 19 јуни 2024

Пропаднаа два обиди да се избере претседател на Уставниот суд, попладне пак ќе се гласа

Во два круга на гласање Уставниот суд не успеа да избере претседател на судот, откако завршува тригодишниот претседателски мандат на Добрила Кацарска која вчера даде отчет за сработеното. За функцијата се кандидирани уставните судијки Татјана Васиќ-Бозаџиева и Ана Павловска-Данева.

Објавено на

часот

Сподели

За избор на претседател на Уставниот суд се потребни шест од деветте гласа на членовите на судот, односно мора да се избере со двотретинско мнозинство. Неофицијално се дознава дека Татјана Васиќ-Бозаџиева добила пет гласа, а Ана Павловска-Данева четири. И двете судијки не се откажуваат од кандидатурата, што би можело да биде решение за настанатата ситуација.

Попладне седницата на Уставниот суд за избор на претседател треба да продолжи со трет обид со гласање да се избере нова претстедателка на судот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ