понеделник, 17 јуни 2024

Промовирана книгата „Сведоштва и вистини за Воден и воденско”

Објавено на

часот

Сподели

„Уште на почетокот, кога се роди идејата за оваа книга, бевме повикани од Благојка Филипчева да помогнеме со наши луѓе кои се по потекло од Егејска Македонија и да ѝ помогнеме со свои сведоштва да кажат што се случувало и како ја доживеале војната. Ние во тој дел помогнавме и врз основа на таа соработка имавме чест да бидеме организатори денес“, рече Димков.

Целта на настанот е да се покаже што сѐ се случувало во Егејска Македонија за време на Граѓанската војна, а според авторката, целта е да не се заборават сите оние кои загинале за Македонија.

„Јас книгата ја посветив на мојот татко и можам да кажам дека овде сите му запаливме свеќа, и тоа не само нему, туку на сите кои загинале за Македонија. Целта ми беше да не се заборават овие луѓе. Да се поклониме, длабок наклон за сите тие“, рече во своето обраќање авторката.

Настанот се одржа во штипската Библиотека, а промоторки на книгата беа Виолета Ачковска и Нада Јурукова.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ