вторник, 28 мај 2024

Прогласување на повторното раѓање на државата Кабили, удар за Алжир

Движењето за независност на Кабилија – МАК, официјално го прогласи повторното раѓање на државата Кабили на церемонија во Њујорк, после повеќегодишна мирна борба против алжирската окупација.

Објавено на

часот

Сподели

Прогласувањето независност се одржа во Њујорк во близина на Обединетите нации, со што се одбележа амбицијата новата држава Кабили да стане полноправна членка на меѓународната заедница.

Оваа сабота, на 20 април, беше објавен Законот за прогласување на ренесанса на државата Кабили. Овој текст на законот беше разгледан, изменет и усвоен за време на пленарната седница на Парламентот на Кабили која се одржа на 30 март 2024 година.

Во текстот на Законот беше наведено дека „државата Кабили е легитимен претставник на народот Кабиле во Кабилија и во целиот свет. Тоа е еманација на волјата на сите оние кои се борат за нејзиното доаѓање. Државата Кабили работи на организирање референдум за самоопределување на народот Кабиле“.

Говорејќи пред присутните, шефот на МАК, Ферхат Мехени, потсети на историјата на државата Кабили која францускиот колонијализам ја приклучи на денешен Алжир.

„Кабили се бореше против алжирскиот колонијализам од 1963 до 1966 година“, се сеќава Мехени.

Учесниците на прогласот во Њујорк ги кренаа знамињата на Кабили и ја пееја националната химна.

Пред неколку дена, Мехени разговараше со учесниците на 23-та сесија на Постојаниот форум на ОН за домородните прашања. Тој побара вклучување на Кабилија во процесот на деколонизација на ОН.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ