понеделник, 17 јуни 2024

Професорката Лидија Аризанковска од Филолошкиот факултет добитник на Топоришичевото признание во Љубљана

Објавено на

часот

Сподели

Проф. д-р Лидија Аризанковска ќе го добие Топоришичевото признание за истакнати истражувачки и педагошки достигнувања на сите нивоа на образование, како и за нејзината повеќедецениска соработка и зајакнување на соработката меѓу институциите и поединците.

Ова признание Универзитетот во Љубљана го доделува првпат.

Д-р Аризанковска е избрана од пристигнатите предлози на стручната комисија за доделување на наградите Топоришич и потврдена од Сенатот на Факултетот за уметности со резолуција на седницата на 20 април 2022 година.

Доделувањето на Топоришичевото признание ќе се одржи на 4 јули 2022 година на отворањето на 58-от семинар за словенечки јазик, литература и култура во Љубљана.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ