вторник, 16 април 2024

Објавено на

часот

Сподели

КОЛУМНА

Прилив на мозоци

Повести за многупоучните бесрамно бесмислени и несомнено вистинити авантури на многунепочитуваниот даночен обврзник потрошувач гласач и дисциплиниран пушач Неговото граѓанско Височество - граѓанинот Шљупков и за тоа како тој виде посведочи и доживеа многу згоди и незгоди во Апсурдистан и северно од него извлекувајќи високопоучни слова за граѓанските доблести на послушноста политичката коректност јавниот ред и морал правото и демократијата или скратено – таму негде јужно на север.

На мозоците што емигрирале од Апсурдистан им досади да се акаат по белиот свет на Паметот, па решија да се вратат назад и да бидат дел од големата обнова на својата земја.

Но уште веднаш се соочија со голем проблем. Имено, се испостави дека во Апсурдистан немаше доволно глави во кои мозоците би се населиле. Иако само најмудрото суштество во Апсурдистан, Големиот Зајак, своевремено великодушно прими дури неколку илјади мозоци во својата глава (или црпка, како што малата група политички некоректни противници на Големиот Зајак ја именуваа) – од кои речиси половината беа распоредени во неговите велелепни уши – сепак сѐ поголем стануваше бројот на мозоци кои безглаво се акаа по апсурдистанските улици. Тогаш најмудрото суштество во Апсурдистан, неговиот премиер, се налути и донесе закон со кој секој апсурдистански граѓанин мора да прими најмалку илјада мозоци во својата глава.

Шљупков, меѓутоа, не сакаше толку многу мозоци во својата глава, па побара азил во  Лудилото. Неговото барање уште се разгледува.

Рајко Пеколски

КОЛУМНИ

Марјана Дода

Македонија како бојно поле на политичките интереси на премиерите Рама и...

Мирко Стојановски

Културни војни: Мишко и Брега

Фестим Ризанај

Вештачка интелигенција: помеѓу информациите и дезинформациите

Ристо Цицонков

Гасификација на Македонија – дали е веќе доцна? (1)

Рајко Пеколски

Семантичка коректност

Омар Ашур

Зoшто ИСИС ја нападна Русија и зошто Русија ја обвинува Украина...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ