понеделник, 17 јуни 2024

Претседателката на Тајван: Војната не е опција

Објавено на

часот

Сподели

„Тајван нема да провоцира и нема да попушти под притисокот на Кина“, изјави Кеј на комеморацијата на нејзината седма годишнина од владеењето со островот.

Кина, која го смета Тајван за своја територија, ги отфрли повиците за разговори со претседателката Цаи, затоа што ја смета за сепаратист, која изјави дека ќе ги брани слободата и демократијата на Тајван.

„Војната не е опција, ниту една страна не може еднострано да го промени статус-квото преку немирни методи. Одржувањето на статус-кво на мирот и стабилноста е консензус за светот и за Тајван. Иако постои ризик насекаде низ Тајван, Тајпеј не презема ризик. Ние сме одговорни, а Тајван заедно со демократските земји и заедници во светот ќе ги ублажи тие ризици“, рече Цаи Инг-вен.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ