четврток, 22 февруари 2024

ВМРО-ДПМНЕ: 900.000 денари за чистење на зградите од Шарената револуција, 86.000 денари за Рацинови средби

 

Објавено на

часот

Сподели

„Па така, средства ќе добијат анонимни лица и фирми блиски до Костадиновска Стојчевска и власта, а на сметка на тоа видно намалена им е финансиската поддршка на реномирани манифестации кои имаат децениска традиција.

Пари од министерството ќе добие здружението за култура, уметност, спорт и рекреација АРТАЛ од Тетово за Меѓународен фестивал „Меридианс“ (6- та едиција), односно од 300.000 денари во 2023 година, годинава за реализација на 7-та едиција му се одобрени финансиски средства пет пати повеќе, односно 1.400.000 денари. А манифестацијата Рацинови средби, втора најголема книжевно поетска манифестација со 60 годишна традициј, од 600.000 денари во 2017- та година, годинава ќе добие мизерни 86.000 денари поддршка од министерството.

Дополнително скандалозно е што додека Министерството за култура дава смешни 500.000 денари за театарска претстава во најголемата македонска национална установа, истовремено доделува 900.000 денари за шкртаниците од времето на Шарената револуција. Министерството за култура бришењето на шкртаниците од Шарената револуција, го оценуваат како проект и дава 900.000 денари на човек фирма.

Ова покажува дека критериумите за распределба на проекти и средства наместо стручни, се чисто политички.

Јавно ја прашуваме Костадиновска Стојчевска зошто одредени манифестации и лица се фаворизирани, на сметка на другите кои се очигледно оштетени? Не постои сектор кој владата на СДС и ДУИ не го уништи. Со СДС и ДУИ во македонската култура никогаш не било полошо. Важно е владата на СДС и ДУИ да замине час поскоро. Македонија мора да се менува“, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ