сабота, 20 април 2024

Пречкртан графитот „Македонија е српска земја“

Објавено на

часот

Сподели

Графитот пред салата во Ниш

Не се знае дали тоа го направиле нашите навивачи, кои до доцна во ноќта се движеа околу местото каде што е написот, или тоа го направиле нишлии. Сепак, тоа што боде во очи е дека графитот е исчкртан со речиси истиот спреј со кој и бил напишан. Исто така, од тоа што беше напишано, на графитот остана читливо само зборот „Македонија“…

Овој потег на нишлиите (ако воопшто е нивен) може да се протолкува како обид за смирување на тензиите, но и како обид да се привлечат повеќе Македонци, кои вчера го наполнија Ниш и ги наполнија со пари нишките угостители.

Ова е прв „позитивен“ случај во односите Србија-Македонија, со оглед на тоа што пред неколку дена на пријателскиот дуел Србија – Македонија во Смедерево домашните навивачи вееја грчки знамиња, а националната српска телевизија на телопот нашата земја ја претстави како БЈРМ. Вчера во Ниш осамнаа антимакедонски графити, синоќа беа претепани Македонци, кои лежат во болница… па „преправањето“ на графитот е првото добро нешто од страна на Србите откако почна ЕП.

Од Ниш, Златко Крстевски

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ