недела, 14 април 2024

Поради злоупотреба на струјата од општините, можно поскапување од јули за 10 проценти

Објавено на

часот

Сподели

Со оваа злоупотреба, тој додава дека граѓаните веќе од јули би можеле да се соочат со повисоки сметки за струја до 10 проценти.

„Трошокот од 30 милиони евра, што го направиле општините значи 10 отсто зголемување на електричната енергија за граѓаните. Тој трошок РЕК сега ќе го префрли назад кај сите тие општини. Немаме намера повторно да го преземеме тој товар,“ вели Бислимовски во изјава за медиумите.

Претседателот на РКЕ верува оти ќе се објават јавно кои општини направиле злоупотреба на електричната енергија, со цел граѓаните да знаат дека тие општини не се грижат за нив.

Во моментов, РКЕ работи на креирање нов тарифник за електрична енергија. Бислимовски вели дека очекувањата се некаде да се движи од 150 до 250 киловат часови првиот блок, само за скапа тарифа, па потоа од 250 до кај 300 , 400 па 400 и нагоре.

Тој додава дека цената на сметките за струја најмногу ќе зависи од тоа каква цена ќе понуди ЕСМ и со цел да се спречи големо покачување, Бислимовски бара државните електрани да обезбеди сто проценти од потребите на „ЕВН ХОУМ”. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ