среда, 29 мај 2024

Почнува уписот на првачињата

Во основните училишта во државава во мај ќе се спроведува запишување ученици во прво одделение. Родителот односно старателот е должен во основно училиште да го запише детето кое до крајот на календарската година ќе наполни шест години.

Објавено на

часот

Сподели

По исклучок детето може да се запише во прво одделение доколку наполни шест години до 31 јануари наредната година, по претходно барање од родителот, односно старателот, и добиено мислење од педагогот или психологот во училиштето.

Родителот односно старателот има право да го запише детето во основното училиште во реонот во кој живее или каде што постојано престојува.  Основното училиште е должно да ги опфати учениците од својот реон. На барање на родителот и доколку има согласност од училиштето, како и слободни места, детето може да се запише и во училиште што не е во неговиот реон на живеење.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ