сабота, 22 јуни 2024

Почнува полагањето државна матура

Објавено на

часот

Сподели

Според податоците на Државниот испитен центар, од вкупниот број пријавени, 6,750 се од гимназиско образование, 8.598 од средно стручно и 272 од средно уметничко образование. 

Македонски јазик и литература ќе полагаат 10.768, албански јазик и литература 4.380, турски јазик и литература 357 матуранти.

На 10 јуни е закажан тестот од вториот екстерен испит. Тој е изборен и матурантите имаа можност да избираат меѓу седум предмети.

Како и во минатите години, најмногу пријавени (13.922) има за испитот по англиски јазик, за математика се пријавени 1.397, француски јазик  – 29, германски јазик – 122, руски јазик – 17, естетика – 81 и Филозофија ќе полагаат седум матуранти.  

Испитите ќе почнуваат во 10 часот, а за реализација на државната матура ќе бидат вклучени околу 1700 тестатори.  Матурантите  што нема да ја положат матурата во јуни или не во целост, ќе може да полагаат во августовската испитна сесија – на 9 и 11 август.

Согласно договореното меѓу МОН и Сојузот на средношколци, полагањето на државната матура е олеснето со намалување на обемноста на тестот по Мајчин јазик односно помалку прашања во содржината на тестот, кој ќе носи од 60 до 80 поени, а не како досега од 80 до 100 поени. 

Покрај ова, прифатени беа барањата на Сојузот на средношколци за промена на соодносот на поените што ги носат екстерните и интерните испити од државната матура при уписот на факултет, а првиот екстерен испит – мајчин јазик (македонски, албански, турски) и литература да се смета за соодветен на сите студиски програми. 

За матурантите да имаат доволно време да се подготват и за интерните испити, кои ги полагаат по завршување на екстерните, договорено е наставниците да ги споделат банките со прашања за интерните испити најдоцна четири недели пред испитот и банките да содржат трипати поголем број прашања од бројот на прашања на испитот. 

Сојузот на средношколци смета дека не смее да се заборават вработените во Државниот испитен центар бидејќи благодарение на нив државата успеа да го организира првиот екстерен испит од државната матура во предвидениот рок. Ставајќи го штрајкот во мирување, вработените во ДИЦ својот економски интерес го  ставија под интересот на оваа генерација матуранти да полага државна матура во  дадениот рок и да се здобие со навремени резултати, потребни за запишување на понатамошни студии.  Сојузот упати уште еден јавен апел до Министерството за финансии да ја испочитува доблесната одлука на овие 29 луѓе и да ги прифати нивните барања за  изедначување на платите со зголемувањата на минималната плата. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ