Овој чај содржи најмногу кофеин од сите видови чај, а количината зависи од видот и должината на готвењето. Експертите советуваат да се кисне три до пет минути за да се постигне рамнотежа помеѓу јачината на вкусот и количината на кофеин.
Богат е со антиоксиданси, како полифеноли и катехини, кои го намалуваат воспалението и штитат од хронични болести, вклучувајќи дијабетес тип 2, срцеви заболувања и некои видови на рак. Исто така, го подобрува здравјето на клетките и придонесува за долговечност.
Црниот чај го поддржува здравјето на срцето и може да биде поздрава алтернатива на засладените пијалаци. Сепак, засладените чаеви може да имаат висока содржина на шеќер, па затоа се препорачува умерено консумирање без дополнителни засладувачи.
Иако се смета за безбеден, луѓето со анемија треба да бидат внимателни бидејќи танините во чајот можат да ја намалат апсорпцијата на железото. Исто така, прекумерното количество на кофеин може да предизвика несоница, вознемиреност и забрзано чукање на срцето, па затоа се препорачува умерено пиење.