понеделник, 26 февруари 2024

Пет држави формираа сојуз за да ја исклучат Русија од светскиот пазар на нуклеарна енергија

Објавено на

часот

Сподели

Според соопштението на британската влада, групата ќе ги користи „соодветните ресурси и способности“ на своите нуклеарни централи за да го „поткопаат рускиот стисок врз синџирите за набавка“.

„Овој договор ќе поддржи стабилно снабдување со гориво за денешните потреби, како и ќе гарантира безбеден и сигурен развој и примена на гориво за напредните реактори на утрешницата“, се вели во соопштението.

Тие истакнаа дека овој договор ќе биде искористен како основа за целосно исфрлање на Путин од пазарот на нуклеарно гориво и тоа што е можно поскоро, за да се прекине уште еден начин на финансирање на неговиот варварски напад врз Украина и во суштина да се остави Русија во студ.

„Велика Британија е во самиот центар на глобалните напори да се поддржи Украина, да се порази Путин и да се осигура дека ни тој ниту другите како него повеќе нема да можат да помислат дека ќе можат повторно да го држат светот како откупнина за својата енергија“, рече Грант Шапс, државен секретар за енергетска безбедност на Велика Британија.

Според труд на Универзитетот Колумбија од 2022 година, речиси 10% од нуклеарните реактори надвор од Русија се направени со руска технологија. Оние во Русија сочинуваат речиси 10% од глобалниот удел, а има уште неколку во развој.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ