четврток, 23 мај 2024

Пешовска, истражителка на ОЈО – Скопје за компјутерски криминал доби признание од ИЛЕА

Истражителката за компјутерски криминал од Истражниот центар на Основното јавно обвинителство – Скопје, Марина Пешовска доби признание за работата и постигнувањата од Меѓународната академија за спроведување на законот (ИЛЕА) во Будимпешта.

Објавено на

часот

Сподели

Како што појаснуваат од Јавното обвинителство, Пешовска е избрана како финалист во категоријата „оперативен успех“, поради успешна примена на вештините за дигитална форензика во борбата против локалниот и транснационалниот сајбер-криминал.

Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Скопје го честиташе признанието на социјалната мрежа „Фејсбук“.

„Американската амбасада е горд партнер на Основното јавно обвинителство – Скопје во неговата борба против компјутерскиот криминал и промоцијата на одговорноста“, пишува меѓу другото во честитката на Амбасадата на САД.

Пешовска е еден од 17 истражители во Истражниот центар на ОЈО – Скопје.

„Истражниот центар е своевидно јадро на Обвинителството и бројот на предмети каде постапувале истражителите за една година, е практично речиси удвоен – од 150 предмети во 2022 на над 280 предмети во текот на 2023 година. Истражителите самостојно преземаат голем број различни дејствија – прибирање документација, барања до институции, учествуваат при претреси и лишување од слобода на лица, а се ангажирани и во дејствија на меѓународна соработка со истражни органи од други земји“, наведуваат од Обвинителството.

Како што нагласуваат од Обвинителството, најголем дел од опремата за Истражниот центар на ОЈО – Скопје е донација од Амбасадата на САД.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ