среда, 29 мај 2024

Партенија Зографски единственото училиште за деца со оштетен слух со нов проект

Државниот училишен центар за образование и рехабилитација Партенија Зографски Скопје е единствено училиште за средно стручно образование за ученици со посебни образовни потреби односно со оштетен слух.

Објавено на

часот

Сподели

Во изминатиот период, Државниот Центар за образование и рехабилитација “Партенија Зографски” со поддрршка на Националната агенција за образовни програми и мобилност реализираше повеќе проекти од програмата Ерасмус+ за промовирање на соработката и подобрување на стручното образование со повеќе европски држави: Словенија, Чешка, Бугарија, Португалија, Романија.

Последниот мобилност се реализираше во рамки на проектот бр. 2022-1-MK01-KA121-VET-000066117 во Букурешт, Романија и Севиља, Шпанија.

„Мобилностите во Букурешт, Романија, од 14-ти до 26-ти април 2024 година и од 6-ти до 13-ти април 2024 година во Севиља, Шпанија, им обезбеди на учениците и наставниците вредни искуства. Во Севиља, наставниците  научија за шпанскиот образовен систем преку презентации и посети на повеќе  стручни училишта. Тие видоа како практичното учење е нагласено во шпанските стручни училишта, проширувајќи го нивното разбирање за образованието. Во Букурешт, студентите стекнаа практично искуство во машинска и текстилна струка. Работеа во автосервис и текстилна работилница, учејќи практични вештини. Имаа време и да се дружат со романски врсници, негувајќи пријателства. Овие Еразмус+ проекти ја покажуваат посветеноста на Центарот за инклузивно образование и меѓународна соработка. Обезбедувајќи им на студентите различни искуства за учење и можности за културна размена, Центарот го води патот во инклузивното образование и на локално и на глобално ниво“, соопштија од средно стручно училиште за ученици со оштетен слух Партенија Зографски, Скопје.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ