Според диететичарот Лена Баковиќ, идеално време за ручек е приближно четири до пет часа по појадокот.
„Ако некој се разбуди во седум и појадува во осум, веројатно ќе почувствува глад четири до пет часа подоцна, помеѓу 12 и 13 часот“, објасни Баковиќ, пренесува Н1.
Таа додаде дека доцниот ручек може да му отежни на телото да ја метаболизира храната, што може да резултира со прескокнување на вечерата или почесто посегнување по ужина пред спиење.
Шпанските научници открија дека подоцнежниот ручек ја намалува потрошувачката на калории при одмор во споредба со оброкот околу 13 часот.
Според истражувањето објавено во списанието Нутриентс, луѓето кои ручале во 16 часот и 30 минути имале нестабилно ниво на шеќер во крвта и побавна преработка на јаглехидратите во енергија.
Претходните студии исто така покажуваат дека продолжениот пост може да предизвика скок на шеќерот во крвта при следниот оброк, особено ако е богат со јаглехидрати.
Баковиќ истакнува дека јадењето на ручек прерано може да го зголеми гладот подоцна во текот на денот, што доведува до полош избор на храна.
„Доцниот ручек поблиску до вечерта може да предизвика да ја прескокнете вечерата и да ја зголемите желбата за нездрави грицки пред спиење“, предупредува таа.
Неправилните оброци може да го нарушат деноноќниот ритам, кој е клучен за рамнотежата на телото.
„Како што е важно времето за спиење, така е важно и времето за јадење“, додава таа.