сабота, 2 март 2024

Освен со Бугарите, Преамбулата ќе се дополни и со нов наратив за македонскиот јазик

Објавено на

часот

Сподели

Плусинфо пишува дека членови на работната група за подготовка на уставите измени би можеле да предложат во Уставот да се внесат Бугарите, Хрватите и Црногорците, но истовремено Преамбулата да се дополни и со нов наратив за историската генеза на македонската нација и на македонскиот јазик. Целта е во новиот наратив да се потенцираат самобитноста, правото на самоопределување и државотворноста на македонскиот народ, како и историскиот континуитет на македонскиот јазик и обидите за создавање на стандарден литературен јазик од средината на 19 век до официјалната кодификација еден век подоцна.

„Планот има и една голема слабост, а тоа е опасноста во самиот старт да биде отфрлен од Софија, која инсистира на тезата дека Македонците, македонскиот јазик и македонската држава постојат од 1944 година. Ако Бугарија се спротивстави на ваквите уставни измени, повторно би уследило вето и блокада на процесот“, пишува порталот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ