вторник, 28 мај 2024

Османи предлага странци да кажуваат кој може да биде функционер во Македонија

Кандидатот за претседател од Европскиот фронт, Бујар Османи денеска на прес-конференција најави дека еден од најважните приоритети на европскиот претседател ќе биде формирање на меѓународен борд составен од претставници од Соединетите Американски Држави, Европската Унија, НАТО и во координација со институциите во земјата кои ќе го направат пре-сертифицирањето на сите носители на јавни функции во две насоки, дали имаат некаква поврзаност со руските интереси и дали се вмешани во каква било форма на корупција.

Објавено на

часот

Сподели

„Идејата на овој борд е да ги искористиме инструментите кои веќе постојат, но кои работат одделно, да ги вградиме во Меѓународен борд, каде што ќе бидат дел и нашите институции, американскиот инструмент на објавување листи, потоа рестриктивните инструменти на ЕУ и процесот на сертификација на НАТО. Потсетувам дека на овој начин секој што ќе биде предложен или ќе има амбиции за која било јавна функција, прво ќе треба да го добие овој сертификат од овој Меѓународен борд, од овие институции, а доколку може да ги помине филтрите што ги наметнуваат овие институции тогаш ќе може да стане министер, ќе може да стане директор, судија или обвинител“, нагласи Османи.

Меѓу другото, Османи истакна дека ова ќе биде кредибилен процес на ветинг, за расчистување на оние кои се вмешани во корупција или се претставници на руските интереси со цел да се дестабилизира нашата земја, да се наруши меѓуетничката хармонија и да се запре евроинтегративниот пат, додавајќи дека овој борд ќе се бори против корупцијата, која е рак на општеството што го запира развојот, го спречува користењето на државните средства во корист на граѓаните и што е еден од факторите што го поттикнува иселувањето на луѓето од земјата во земјите каде е етаблирано владеењето на правото.

„На овој начин ќе ја искорениме корупцијата на високо ниво и оваа ‘војна на вештерки’ што политичките партии ја наметнаа во битката за да дојдат на власт, а потоа власта ќе може да се фокусира на искоренувањето на корупцијата на сите други нивоа“, подвлече претседателскиот кандидат, додавајќи дека „понекогаш од оваа битка на политичките партии, за да се покрене само корупцијата на високо ниво како единствено прашање, забораваме дека корупцијата е на сите нивоа, на секој шалтер, во секоја институција, вклучително и во здравството, образованието, и граѓаните се соочени со висок степен на корупција, кој им го отежнува животот и им ги скратува можностите да бараат јавни услуги“.

На крајот, Османи истакна дека оваа иницијатива и оваа заложба е една од основните задачи и е столб на Декалогот на европскиот претседател.

Прашан што досега е направено и зошто не е донесен новиот Кривичен законик, со оглед дека неговата партија учествувала во последните измени на законикот со кои се намалија казните, Османи рече дека корупцијата на високо ниво е најголем проблем, бидејќи, како што рече ги јаде парите на граѓаните кои што може да бидат ориентирани за јавни услуги и подобар квалитет на живеење, но и дека не треба да забораваме на секојдневната корупција со која се соочуваат граѓаните.

„Мораме да го видиме сеопфатно тој процес и да ја исчистиме корупцијата. Јас мислам дека тоа можеме да го направиме ако прво ја исчистиме корупцијата на високо ниво, бидејќи таа ги јаде најголемите фондови во државата, изјави Османи. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ