четврток, 30 мај 2024

Османи класично ја злоупотреби техничката функција, реагира Партијата на Македонците од Србија

Изјавите на министерот Бујар Османи за одлуките за коспонзорство на резолуцијата за Сребреница во ООН и за предлогот до Владата Македонија да излезе од иницијативата Отворен Балкан, за Партијата на Македонците во Србија претставува класична злоупотреба на функцијата во техничката влада која освен подготовка на изборите нема мандат за вакви одлуки.

Објавено на

часот

Сподели

„Османи нема мандат и право да настапува во име на државата Македонија, тоа може да биде само негов личен или став на ДУИ бидејки е во тек на изборна кампања, со јасни лични, а не државни интереси. Се работи за класична злоупотреба на функцијата за што мора да сноси одговорност бидејки не спроведува државна политика во  интерес на македонскиот мнозински народ.

Македонците во Србија се дел од конститутивните народи на Србија и секоја изјава, одлука која ѝ штети на Србија, нѐ засега и нас, Македонците во Србија. Поради тоа ги повикуваме надлежните институции во нашата матицата Македонија, сите македонски државотворни, парламентарни и непарламентарни партии, да се оградат од вакви штетни шовинистичко – националистички ставови и изјави кои не смеат да поминат како официјални државни одлуки, бидејќи за нив и нема државна одлука, а уште помалку изразуваат народен интерес и став на македонскиот народ, чии составен дел секогаш се и Македонците во дијаспората“, се вели во реакцијата на Партијата на Македонците во Србија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ