петок, 14 јуни 2024

Обновена пистата на скопскиот аеродром, од 17 часот се нормализираат летовите

Објавено на

часот

Сподели

Градежните работи на пистата почнаа на 28 март и од тогаш распоредот на летови беше изменет, односно летовите се одвиваа од 17 часот до 9 часот секој ден, а од 9 часот до 17 часот се работеше на пистата, која  е долга 2.950 метри и широка 45 метри.

Пистата се обновува првпат по 1996 година, кога реконструкцијата траела два и пол месеца, а аеродромот тогаш бил целосно затворен и авиосообраќајот бил префрлен на охридскиот аеродром.

„Овој голем инвестициски проект завршува по 62 дена градежни работи за обновување на асфалтот на пистата на скопскиот аеродром. Ние во ТАВ сме задоволни и уверени дека успешното завршување на проект од овој вид, првпат по реконструкцијата на пистата во 1996 година, ќе обезбеди повисок квалитет на аеродромските услуги“, изјави Метин Батак, генерален директор на „ТАВ Македонија“.

„ТАВ Македонија“ ги советува патниците редовно да ги следат и проверуваат веб-страниците на авиокомпаниите, со цел да ги видат најновите/евентуалните измени за летовите од/до Меѓународниот аеродром Скопје.

На веб-страницата на аеродромот, во категоријата „Летови“ (Пристигнувања/Заминувања) информациите за евентуални промени во редот на летање се ажурираат редовно и во реално време, како што „ТАВ Македонија” ги добива од авиокомпаниите.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ