вторник, 5 март 2024

Нови протести во Франција, на улица се очекуваат 600 илјади луѓе

Објавено на

часот

Сподели

Полицијата очекуваат дека на протестот ќе учествуваат од 400 до 600 илјади луѓе на национално ниво. Планирано е да се ангажираат 11.500 полицајци, од кои 4.200 во Париз.

Сепак, „сега не е време да се откажеме, бидејќи тоа е она што го очекува Макрон“, рече Јохан Чиверт, студент во регионот Креуз во централна Франција. „Мораме да продолжиме и да покажеме дека народот е против оваа реформа“.

Сите очи во моментов се вперени во уставниот суд, кој треба да се произнесе за законитоста на предлог-законот за пензии. Пензиската реформа може делумно или целосно да ја поништи или да ја прогласи за уставна. Протестите се насочени против реформите, кои вклучуваат зголемување на старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години.

„Одлуката на уставниот суд во петок ќе стави крај на демократските и уставните процедури“, им рече Макрон на новинарите на патувањето во Холандија во средата, додавајќи дека јавната дебата „сигурно ќе продолжи“.

Ако судот даде зелено светло – во што министрите се уверени дека ќе го направи – Макрон се надева дека ќе ги потпише измените во законот веднаш, отворајќи го патот тие да стапат на сила пред крајот на 2023 година.

По постојаното отфрлање на повиците за разговор со синдикалните лидери во последните недели, 45-годишникот рече дека ќе ги покани претставниците на трудот на дискусии откако ќе биде објавена судската одлука.

„Знам дека трагите од нашите сегашни несогласувања ќе останат, но ќе го сторам тоа (повикот на разговор) во духот на усогласеноста и желбата да се гледа во иднина, без разлика која одлука ќе биде објавена“, додаде тој.

 

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ