вторник, 5 март 2024

Нови докази за нелегална соработка меѓу фронтот Полисарио, поддржан од Алжир и Хезболах

Објавено на

часот

Сподели

Ексклузивната репортажа на Дефенс каналот на i24NEWS неодамна откри дека фронтот Полисарио, кој функционира од Тиндуф во Алжир, организирал голема мрежа за перење пари со седиште во Шпанија, користена за финансирање терористички акции, како и за начинот на кој Полисарио е поврзан со Хезболах во Либан.

Врз основа на извештаите на разузнавачките служби на една западна земја и шпанската Гардија Цивиле, магазинот го идентификува Ахмед Абдерахман како клучен играч во перењето пари преку брокери, наречени Хавала (со мандат за неформален трансфер на пари).

Како шеф на Хавала, наречен „Тирс“, Абдерахман имал многу блиски врски со водачите на фронтот Полисарио и спонзорираните мрежи кои работат од Тиндуф кон Европа и пошироко, вклучително и во Обединетите Арапски Емирати и Саудиска Арабија.

Во својот извештај, медиумот објави ексклузивни примери на неколку банкарски сметки отворени во Шпанија и Ирска поврзани со „Тирс“. Каналот исто така откри многу блиски врски меѓу фронтот Полисарио и либанското шиитско исламистичко движење Хезболах, преку Хавала.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ