Османи смета дека со овој услов ќе се зајакне борбата против корупцијата и против руското влијание. „Нема да има Влада без договор за целосен ветинг на сите носители на јавни функции за да се исчисти Македонија од овие проблеми и пречки“, рече Османи.

Тој повтори дека и уставните измени се предуслов за формирање влада.

Лидерите на албанските политички партии се согласуваат со тоа дека ќе се воздржат од влегување во владина коалиција додека не се реши прашањето за уставните измени.