сабота, 22 јуни 2024

Научните средби за светите Кирил и Методиј ќе бидат чувари на вековните македонски традиции

По повод 24 Мај – Денот на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј, денеска на Православниот-богословски факултет „Св. Климент Охридски“ ќе се одржат првите „Кирилометодиеви научни средби“.

Објавено на

часот

Сподели

Научните средби се во организација на Институтот за национална историја и Православниот-богословски факултет „Св. Климент Охридски“ со цел одбележување на патрониот празник на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, како и зачувување и афирмирање на вековните македонски историски и црковни традиции.

„Нашата интенција е овој настан да прерасне во традоционален и препознатлив академски форум на кој во иднина ќе бидат засегнати прашањата од областа на кирилометодиевистиката како фундамент на македонската средновековна историја, книжевност и јазик, но и како општо цивилизациска придобивка“, наведуваат организаторите.

На свеченото отварање ќе се обрати Неговото Блаженство г.г. Стефан, Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прва.

Свои излагања ќе имаат, проф. д-р Дејан Борисов, проф. д-р Митко Б. Панов, проф. д-р Илија Велев, доц. д-р Виктор Недески, проф. д-р Елка Јачева – Улчар и проф. д-р Анета Јовковска.

Координатор и модератор е проф. д-р Маја Ангеловска – Панова. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ