сабота, 25 мај 2024

Народна банка: Фалсификувани монети од 2 евра, да се провери дизајнот и нејзиниот раб

Народна банка на Македонија посочува на разликите меѓу оригиналните и фалсификуваните евра за да се намали ризикот на нашите граѓани, кои патуваат во странство и кои можат да дојдат во контакт со фалсификувани ковани евра.

Објавено на

часот

Сподели

Фалсификуваните евро монети можат лесно да се препознаат, доколку внимателно се провери дизајнот на предната и задната страна на монетата и нејзиниот раб: дизајнот на фалсификуваните монети често изгледа заматен, со доста нерамнини и гребнатини, а формата им е неправилна. Натписите на рабовите на оригиналните евро монети се остри, заради полесно препознавање од лицата со оштетен вид, додека кај фалсификуваните се нејасни и непрепознатливи, а се разликува и растојанието помеѓу поединечните симболи и зборови, се вели во соопштението.

Преку употреба на магнет, наведуваат дека може релативно лесно и едноставно да се утврди фалсификувана кована пара.

„Централниот дел на монетите е изработен од посебен безбедносен материјал кој е поседува слаби магнетни својства, додека надворешниот прстен не поседува магнетни својства. За разлика од оригиналните, фалсификуваните монети имаат изразено силни магнетни својства или пак воопшто ги немаат“, стои во соопштението од Народна банка.

Минатиот месец националната полиција на Шпанија разбила синџир за фалсификување монети од 2 евра кои биле пуштени во оптек низ цела Европа. Европол и шпанската полиција успеале да откријат работилница за правење лажни монети во Толедо, која ја опишале како „најважна во Европа во последните 10 години“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ