Болката предизвикана од камен во бубрег многумина ја опишуваат како најлошата што некогаш ја почувствувале, што е уште поголема причина да се работи на негова превенција. Иако исхраната не гарантира целосна заштита, секако го намалува ризикот од оваа болест.
Причината се соединенијата кои вообичаено се наоѓаат во урината. Тие се способни да обработуваат кристали кои се спојуваат во грутки со големина на зрна песок или чакал. Помалите камења можат незабележливо да се исфрлат, но проблемот се поголемите парчиња кои се движат низ уринарниот тракт. Тоа е особено непријатно за мажите, поради нивната анатомија.
Во повеќето случаи, и покрај силната болка, каменот се исфрла од телото без да се предизвика значителна штета, со употреба на препишани лекови кои го помагаат процесот на исфрлање на каменот. Сепак, можни се и ретки компликации кои бараат хируршка интервенција.
Мажите се двојно поподложни од жените. Камењата во бубрезите обично се појавуваат кај луѓе над 30 години, но не е невозможно да се појават и кај помлади. Секој кој еднаш страдал од камења во бубрезите има поголем ризик од повторување.
Станува збор за појава која често е наследна, што значи дека постои поголема веројатност да се појават камења во бубрезите доколку вашите родители, брат или сестра го имале овој проблем.
Покрај генетската предиспозиција, одредени навики во исхраната можат да придонесат за формирање на камења во бубрезите.
Нутриционистите препорачуваат поголемо внесување на вода, бидејќи тоа ги испира бубрезите од соединенија кои се закануваат да се претворат во камења. Исто така, премногу сол може да се акумулира во урината, па затоа е препорачливо да се ограничи внесувањето на многу солена храна.
Редовното внесување на овошје и зеленчук е од големо значење, бидејќи ја подигнува pH вредноста на урината, што дополнително придонесува за спречување на камен во бубрегот. Од друга страна, протеините најдобро е да се консумираат умерено, бидејќи го намалуваат нивото на pH на урината.
Еден од главните фактори на ризик е ниското ниво на калциум во телото. Овој факт може да звучи изненадувачки, бидејќи самиот камен е богат со калциум.
Зголеменото внесување на калциум ја намалува можноста тој да заврши во урината, најдобри извори на калциум се млечните производи, зелениот зеленчук и конзервираната риба.