четврток, 13 јуни 2024

Москва со предупредување до Хрватска: „Избравте непријателски став“

Објавено на

часот

Сподели

„На 25 мај се навршуваат 30 години од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Руската Федерација и Република Хрватска. Руско-хрватските односи во текот на трите децении се истакнаа со позитивна динамика. Воспоставен е конструктивен политички дијалог кој овозможи размена на мислења за актуелните аспекти на ситуацијата во Европа со голем степен на доверба.

Активно се развиваа трговските, економските и инвестициските односи. Успешно се реализирани бројни заеднички проекти од областа на културата и хуманоста.

Штета што хрватските власти во последните месеци решија да заземат непријателски став кон Русија, што е во остра спротивност со постигнатиот квалитет на нашите билатерални односи, го уништува нивното ткиво и им нанесува сериозна штета. На удар се сите позитивни постигнувања од минатото.

Уверени сме дека таквиот деструктивен пристап е погубен и дека нема никаква перспектива. Уверени сме дека ќе превладее разумот и дека Хрватска ќе се врати на патот на конструктивниот дијалог и обострано корисната соработка, заснована, меѓу другото, на разбирање на геополитичката реалност и вистинските национални интереси“, се наведува во руското соопштение.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ