четврток, 22 февруари 2024
Според адвокатите на синдикатот

Момчето што уби 8 деца не може да биде ни избркано од училиште – може само да добие опомена

Објавено на

часот

Сподели

Тој евентуално може да биде префрлен во друго училиште – доколку училиштето во кое се префрла се согласи и со известување на родителите или друг законски застапник.

Кога ученик внесува оружје во училиштето и ја загрозува сопствената безбедност или безбедноста на другите ученици, наставници и вработени во училиштето, тоа се смета за сериозно прекршување на обврските на ученикот, па директорот на училиштето итно покренува воспитно-дисциплинска постапка, во која мора да учествува родителот на ученикот или друг законски застапник – ова е процедурата пропишана со закон.

Истото важи и кога станува збор за прекршување на законската одредба со која се забранува насилство во училиште.

„Доколку се утврди дисциплинска одговорност на ученикот за тежок прекршок, се изрекува воспитно-дисциплинска мерка, која е за тешка повреда на обврските на основците – опомена од директорот и опомена од наставничкиот совет. Мерката исклучување на ученици од настава е наменета исклучиво за средношколци, односно училишта со дом, па не може да му се изрече таква мерка на основец“, објаснуваат адвокатите Александра Бевења и Владимир Божиќ за порталот Н1 од името на Синдикатот на просветните работници на Белград.

Во случај на повреда на законската одредба со која се забранува насилство во училиштата, предвидени се и мерки за опомена на директорот или наставничкиот совет, како и можност за префрлање на учениците од петто до осмо одделение во друго основно училиште врз основа на одлука на наставничкиот совет, со согласност на училиштето во кое се префрла и со известување на родител или старател.

Исклучување од основно училиште – ни во овој случај не е предвидено како можна мерка.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ