четврток, 13 јуни 2024
Прес конференција на ВМРО-ДПМНЕ

Митева: Сигурни сме дека во интерес и на амбасадорката Агелер е да се објави договорот за коридорите

Објавено на

часот

Сподели

„Во услови кога владата на ДУИ и СДСМ не само што не ги брани, туку и ги распродава за да ги задоволи личните криминални апетити, ВМРО-ДПМНЕ како најголема политичка партија и која се темели на атрибутот на македонско национално единство има обврска да ги брани и чува македонските национални интереси. Национален интерес на македонските граѓани е да знаат каде се трошат неговите пари“, рече Митева

Таа нагласи дека национален интерес на македонските граѓани е да се почитуваат одлуките на Уставниот суд и да се штитат правата на македонските работници во делот на работните часови и траењето на работната недела.

„Национален интерес на македонските граѓани е да не се плаќа 5 пати повеќе за изградба на километар автопат во споредба со оној кој Македонија претходно го градеше заедно со ЕУ на делницата Демир Капија-Смоквица. Исто така, национален интерес на македонските граѓани е коридорот 8 и 10д да го градат македонски компании и профитот да остане во Македонија. Национален интерес на македонските граѓани е да не се платќаат повеќе од 300 милиони евра за пенали и аванси на уште нефрлена лопата за проектот.  Исто така, национален интерес на македонските граѓани е да се почитува македонското постоечко применливо право и истото да не се суспендира со закон на други држави, како што е предвидено со договорот за изградба на коридорите 8 и 10д. Национален интерес на македонските граѓани е да не плаќа за грешките на изведувачот во проектите. Национален интерес на македонските граѓани е да има квалитетен надзор и супервизија, а не тоа да го прави компанија за производство на долна облека. Национален интерес на македонските граѓани е да не се злоупотребува знамето на Европската унија при носењето на закони со кои треба да се задоволи криминалот на Владата на ДУИ и СДСМ“, рече Митева.

Портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ нагласи дека во партијата се сигурни дека заеднички интерес и на амбасадорката Агелер и на македонските граѓани, а во насока на транспарентноста и владеењето на правото договорот што го потпиша македонската влада со изведувачот да биде објавен. Во спротивно сме загрижени дека се дава лош пример и се воведува погрешна пракса која за жал од криминалната влада на ДУИ и СДСМ ќе биде злоупотребена“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ