сабота, 2 март 2024

Министерството за правда основа 18 професионални одделенија на Комората за вештаци

Објавено на

часот

Сподели

„Со донесување на новиот Закон за вештачење, обврска на Министерството за правда е да ги избере раководителите и замениците раководители на професионалните одделенија и по еден член од секое одделение како претставник во основачкото Собрание на Комората. За таа цел, министерот за правда Кренар Лога основаше 18 професионални одделенија кои ќе треба да  го подобрат квалитетот на вештачењето, заштитата и унапредување на стручноста, следење на односот на вештаците кон општеството и граѓаните“, соопшти Министерството за правда.

Согласно Законот за вештачење, како што информираат од Министерството за правда, основани се професионални одделенија за вештачење од областа на архитектурата, криминалистиката и криминологијата, геодезијата, градежништвото, електротехниката, земјоделството, информатичките технологии, материјалното, сметководственото и финасиското работење,  машинството, психијатиријата, шумарството, општата хирургија, ортопедијата и трауматологијата, сообраќајот, судската медицина, интелектуалната сопственост, безбедноста и здравјето при работа и професионалното одделение од областа на други области. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ