петок, 1 март 2024

Министерот Лога бара изземање на судијката Лорета Ѓоргиева во случајот со судијата Лазар Нанев

Објавено на

часот

Сподели

Министерот Лога наведува дека и покрај претходните укажувања за навремено доставување на материјалите, тие не му се доставуваат ниту пред ни после одржувањето на седницата која е одржана на 23 ноември.

„Недозволиво е министер за правда да се информира за точките од дневниот ред од медиумите преку кои бевме информирани за изборот на Лорета Ѓоргиева за член на Комисијата. Поради конфликтот на интереси и фактот што Ѓоргиева јавно застана во одбрана на судијата Лазар Нанев кој неодамна беше ослободен од функцијата претседател и член на Советот на ИКТ, министерот за правда бара Судскиот совет да ја изземе Ѓоргиева од Комисијата на известители по поднесени барања за утврдување одговорност на судија/претседател.

Доколку Ѓоргиева не се изземе од комисијата, Судскиот совет прави лош преседан со кој ќе се намали и онака ниската доверба на граѓаните во правосудниот систем“, се вели во соопштението на Министерството за правда.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ