понеделник, 4 март 2024

Милошоски: Нови судии и обвинители веќе се распределени – 45 на СДСМ, 25 на ДУИ, 20 на АА…

Во Македонија има најмалку 7-8 правни лица кои имаат соодветен електронски софтвер и опремени простории за електронско полагање на испити, вклучувајќи го тука и самиот Правен факултет „Јустинијан Први” во Скопје, се вели во реакцијата на Антонијо Милошоски, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, на упорноста на власта писмено да го спроведе полагањето на главниот тест на Академијата за судии и обвинители и покрај законската одредба за електронско полагање. За него нема никакво сомневање дека тоа се прави да се пополни бројката на судии и обвинители со подобен млад кадар.

Објавено на

часот

Сподели

Вчера Министерството за правда соопшти дека ќе предложи да се смени законот за Академијата за судии за да се озакони писмено полагање на главниот тест за прием на новите 130 судии и обвинители. Се доцни со тендерот за набавка на електронски софтвер за полагање на квалификацискиот тест во Академијата за судии, е оправданието од Академијата. Според член 55 од Законот за јавни набавки ако нешто е итно, и за електронскиот софтвер може да се набави со преговарање, без јавен оглас.
Да биде појасно, коментира Милошоски, за разлика од електронското полагање, писменото полагање на квалификацискиот тест на Академијата значи човечко влијание, можност за манипулации, дополнително одговарање од страна на трето лице на неодговорените прашања и доделување на максимум поени на владините фаворити за судии и обвинители.
„Затоа, реакцијата на Министерството за правда значи дека Владата во заминување сака пред распуштање на Собранието по секоја цена да си намести луѓе кои утре од позиција на обвинители и судии ќе треба да ги заштитат одговорните за скандалите во М-НАВ, онкологија, за БЕСА транс, убиствата на Панче и Вања, за милионските тендери во РЕК Битола, за двете евтини куќи во Тафталиџе2, за Соравија, за незаконитото работење на видео-лотариите и за многу други скандали.
Зракот надеж во ова агресивно владино наметнување на ад-хок правила е што во раководните органи на Академијата за судии има неколку поединци кои не сакаат да си го извалкаат интегритетот и не сакаат да го аминуваат овој владин ‘кронизам’ за инсталирање на марионети во правосудството. Таквите совесни поединци и понатаму се свиркачите чии информации го разобличуваат брзањето на власта со злоупотреба на европското знаменце да го озакони писменото полагање на главниот испит, а тоа е следниов коалициски договор:
Од вкупно 130 идни судии и обвинители, според изворот од АСЈО, на Академијата ќе бидат запишани – 25 од листата на ДУИ, 20 од листата на Алијанса, 45 од листата на СДСМ и 10 од помалите коалициски партии.
Останатите 30 судии и обвинители ќе бидат избрани од најдобрите меѓу преостанатите 200 пријавени кандидати.
Значи од предвидените 130 идни судии и обвинители кои треба да се запишат на Академијата, 100 се однапред познати, според ‘кронизам’ методологијата и тие писменото полагање на тестот ќе го поминат со максимум бодови. Реална трка за запишување во АСЈО ќе има само за преостанатите 30 места, за што во конкуренција се 200 кандидати кои не се на владините коалициски листи на СДСМ, ДУИ, Алијанса и другите помали партии.
Во следниве денови предлогот за измена на Законот за АСЈО со злоупотреба на европското знаменце се очекува да помине на Влада, а потоа експресно да стигне во Собрание. Целта е Законот да се изгласа по скратена постапка преку Комисијата за европски прашања, за до крајот на јануари да може да се организира фиктивното писмено полагање на квалификацискиот тест за судиите и обвинителите, од кои 100 се веќе однапред се утврдени“, напиша Милошоски на својот фејсбук-профил.
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ