петок, 14 јуни 2024

Меѓународни археолози ќе го истражуваат подводниот архелошки локалитет Врбник

Објавено на

часот

Сподели

Валентина Тодоровска, археолог, вели дека ќе се истражува и како се хранело населението во тој период и дека наодите од локалитетот Врбник ќе се презентираат и на пошироката јавност. Заинтересираните, по завршувањето на истражувањата, ќе можат со потребна опрема да го посетат локалитетот.

Археолозите сметаат дека Врбник може да биде нова туристичка атракција за домашната и меѓународната јавност.

Лани беше потврдено дека Врбник датира од раното железно време. Тогаш беше пронајден богат археолошки материјал, керамика, садови, разновидни бронзени предмети и накит. Дел од трагите покажуваат дека населбата прекинала да постои по голем пожар.

Праисториската наколна населба меѓу Струга и Калишта, која се наоѓа на 200 мeтри од брегот, е откриена во 1980 година од локалните рибари. Има 500 колци и документиран е простор од 500 квадратни метри. Првите истражувања почнале пред 23 години.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ