среда, 29 мај 2024

Медиокоптер го донесе од Унгарија болниот пациент

Со полициски хеликотер специјално опремен со медицинска опрема и средства и со медицински тим пристигна со пациентотм, македонски државјанин, кој додека бил на службен ат во Унгарија доживеал мозочен удар. Ова е втор случај на транспорт на лице со мозочен удар од градот Сегед во Угнарија по првиот транспорт од 11 април.

Објавено на

часот

Сподели

Од Центарот за уравување со кризи потсетуваат деа на 18 април преку Единствениот број за итни случаи 112, а подоцна и преку официјалната електронска пошта на ЦУК, пристигнало барањето за воздухопловен транспорт од Унгарија до Македонија на болното лице згрижено во болница во Сегед, Унагрија. На барањето било позитивно одговорено и по создавањето услови за безбеден транспорт, пациентот е превезен со хеликоптерот марка бел 412, во содејство со Министерството за здравство, соопштија од ЦУК.

Инаку, лицето било на службен пат во Унгарија и доживеало мозочен удар, по што веднаш било сместено и оперирано на Универзитетската клиника во Сегед, а од таму денеска до Универзитетската клиника во Скопје.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ