вторник, 16 април 2024

Мароко повика на акција против неказнивоста на регрутирањето деца војници

Во своето обраќање пред Советот за мир и безбедност на Африканската унија кој се одржа во вторникот во Адис Абеба, Мароко повика да се преземе решителна акција против неказнивоста на одговорните за регрутирање и криминална експлоатација на децата војници, како и против другите тешки прекршувања. Под претседателство на Постојаниот претставник амбасадор на Кралството во Африканската унија и Економската комисија на Обединетите нации за Африка (ЕЦА-ОН), Мохамед Аручи, вториот состанок на Советот за мир и безбедност кој се одржа преку видео-конференција се фокусираше на борбата против експлоатацијата на децата војници.

Објавено на

часот

Сподели

Мароканската делегација ја истакна потребата за сеопфатен и инклузивен пристап, за балансирање на глобалните и локалните размислувања, како во теорија така и во пракса. Делегацијата го истакна своето залагање за изготвување на стратегија која ќе комбинира превенција и директна интервенција за ефикасно справување со ова сериозно прашање.

Повикувајќи ја комисијата на Африканската унија да подготви референтен документ во кој ќе се акцентираат најдобрите практики, мароканската делегација посочи на непропорционалното присуство на регрутирани и експлоатирани деца војници во Африка во споредба со бројките на светско ниво.

Мароко ја потврди својата непоколеблива посветеност во заштитата и промовирањето на основните права на сите деца. Делегацијата ја нагласи важноста на сеопфатниот пристап и меѓународната координација во борбата против постојаниот проблем со децата војници.

Како главен придонесувач во мировните напори на континентот, проактивните мерки на Мароко имаат за цел да го прекинат циклусот на човечка експлоатација поврзана со децата војници. Овие мерки вклучуваат подигање на свеста за неволјите на децата војници, за процесите на нивното регрутирање, манипулациите, како и решавањето на главните причини кои го одржуваат ова зло.

Делегацијата воедно потсети и на усвојувањето на Изјавата 1110 во октомври 2022 година, кое се реализираше под мароканско претседателство. Во оваа изјава се осудува регрутирањето и користењето на деца од страна на вооружените сили, групи и терористички организации во Африка, и се нагласува потребата да се зачува цивилниот и хуманитарниот карактер на образовните центри, бегалските кампови и раселените лица. Оваа изјава повикува на итно запирање на користењето на училиштата и камповите како центри за регрутирање.

Проактивниот став на Мароко ја одразува посветеноста на кралството да се справи со глобалното прашање на децата војници и ја нагласува важноста на меѓународната соработка за да се стави крај на ова тешко кршење на човековите права.

Во 2022 година трагедијата на децата војници експлоатирани во логорите во Тиндуф од страна на сепаратистичката милиција на Полисарио, со благослов и поддршка на земјата домаќин Алжир, беше енергично осудена пред Четвртиот комитет на Генералното собрание на Обединетите нации во Њујорк.

Претседателката на Христијанско-демократската интернационала на жени, Ана Марија Стаме, се изјасни против методите за регрутирање на деца и нивното подложување на обука „што дури и возрасните не можат да ја издржат“, кои ги користи сепаратистичкото движење во југозападен Алжир.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ