среда, 29 мај 2024

„Македонско девојче“ испеана од средношколци од Пенсилванија (ВИДЕО)

Еден од нашите ученици на Јес (YES) програмата, Марко Павловски, кој е моментално на размена во средно училиште во Пенсилванија, го организирал хорот во училиштето да ја изведат песната “Македонско Девојче”.

Објавено на

часот

Сподели

На видеото може да се забележат повеќе од четириесетина американски ученици, како прекрасно и синхронизирано ја изведуваат песната на македонски јазик.

Ученикот Марко порача: „Присуството  и организирањето на концертот ме натера 
да сфатам дека културната размената не е само за патувањетуку креирање на врски и меѓукултурно разбирање. Преку музикатауспеавме да ја изградиме таа 
врска и да ја испишеме приказната заедноТоа беше магично и неповторливо 
искуство које го разбуди во мене убедението во силата на музиката да спои 
различности и да ги обедини срцата во хармонијаПреку овој настан, успеав да го
изградам мостот помеѓу моите корени и мојата нова заедница во Пенсилванија’’.
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ