недела, 14 април 2024

Македонскиот синдикат на медиумски работници отворено го поддржа Џулијан Асанж

Судот во Лондон, Велија Британија денеска и утре одлучува за екстрадиција на Џулијан Асанж во Соединетите Американски Држави (САД) каде може да се соочи со 175 години затворска казна. Асанж е почесен член на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ). 52-годишниот Асанж е основач на платформата Викиликс која објави тајни материјали од американските воени операции во Ирак и Авганистан.

Фото: ССНМ

Објавено на

часот

Сподели

„Борбата за неговата слобода е борба за новинарството. Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ја потврдува својата поддршка за Асанж кој е наш почесен член и се придружува кон апелите на Меѓународната федерација на новинари и Европската федерација на новинари за негово ослободување“.

52-годишниот Џулијан Асанж е основач на платформата Викиликс која објави тајни материјали од американските воени операции во Ирак и Авганистан.

Според обвинението на американското обвинителство со објавувањето на материјалите, не само што Асанж извршил шпионажа туку ги довел во опасност и животите на американските доушници.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ