сабота, 20 април 2024

Македонската филхармонија гостува во Оман

Објавено на

часот

Сподели


„Инаугуративната сезона на оваа нова оперска куќа покрај Македонската филхармонија ги вклучува Виенската филхармонија, оркестарот на Театарот „Марински“, Московската филхармонија, Лондонската филхармонија, како и солисти од рангот на Пласидо Доминго, Хозе Карерас, Јо-Јо Ма…“, соопшти Филхармонијата.

Оркестарот ќе настапи како дел од голем музички проект со делата на познатиот египетски композитор и инструменталист Амар Ел-Шереи, под диригентската палка на египетскиот диригент Хишам Габр и со солистот на автентичниот арапски инструмент уд – Салим Ал-Макраши.

„На сцената ќе има и ансамбл со традиционални арапски инструменти, а и слепиот композитор Ел-Шереи ќе настапи како солист во едно од своите дела. Програмата вклучува Концерт за уд и оркестар, како и Варијации на арапски теми за оркестар, а во Оман ќе прозвучат и звуците и ритмите на Македонија, претставени во изведбата на делото „Тешкото“ од Глигор Смокварски “, соопшти Македонската филхармонија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ