понеделник, 17 јуни 2024

Македонија го задржа кредитниот рејтинг ББ+, информира Министерството за финансии

Македонија го задржа кредитниот рејтинг ББ+ со стабилен изглед, што е потврдено во најновиот извештај на Агенцијата за кредитен рејтинг Фич. Задржувањето на кредитниот рејтинг е резултат на спроведувањето правилно дизајнирани, кредибилни и кохерентни макроекономски и финансиски политики, конзистентни со долго одржуваниот фиксен девизен курс, велат од Министерството за финансии. Резултатот е особено значаен, се нагласува во соопштението, ако се има предвид глобалното окружување и неповолните фактори, како што се техничката рецесија во Германија и продолжената војна во Украина.

Објавено на

часот

Сподели

„Од Фич очекуваат намалување на буџетскиот дефицит на 4,5% од БДП во 2023 година, кој дополнително ќе се намали во 2024 година и ќе биде на нивото од 3,4% од БДП.

Според Фич, зајакнувањето на фискалната консолидација следува како резултат на континуираниот напредок на Владата во управувањето со јавните финансии и воведувањето на фискални правила и Фискален совет, согласно новиот Закон за буџети.

Инфлацијата е сведена на едноцифрено ниво, а од Агенцијата очекуваат таа да продолжи да се намалува во 2024 година, како резултат на замрзнувањето на цените на храната и ценовните очекувања.

Од Агенцијата нотираат дека растот на платите и пензиите ја зголемуваат потрошувачката, а тоа ќе влијае позитивно и на економскиот раст. Приватната потрошувачка и инвестициите особено во енергетскиот сектор, како и изградбата на Коридорот 8 и 10 д ќе продолжат да го поттикнуваат растот во текот на прогнозираниот период.

Кредитниот рејтинг позитивно влијае врз одлуките за инвестирање во една земја, што пак понатаму има влијание врз зголемувањето на економскиот раст,  извозот, вработеноста и платите“„, се вели во соопштението на Министерството за финансии.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ