понеделник, 26 февруари 2024
Во Брисел

Македонија, 30-та членка на НАТО, ѝ честита на Финска за приемот како 31-та членка, средба Османи – Хависто

Објавено на

часот

Сподели

Според Османи,членството на Финска во НАТО е значаен влог за целокупната трансатлантска стабилност

 

„Северна Македонија три години ја уживаше привилегијата на статусот најмладата членка на НАТО. Сметам дека статусот на Финска на најмлада членка ќе трае многу пократко од нашиот. Очекувам да ѝ посакаме добредојде на Шведска во НАТО пред Самитот во Вилнус“, рече Османи.

 

Покрај НАТО, во фокус на средбата со Хависто беа и приоритетните прашања од работата на ОБСЕ за време на претседавањето на Северна Македонија со Организацијата во 2023 година, наведува македонското МНР.

 

„Северна Македонија ја цени улогата и учеството на Финска во ОБСЕ – тројката, како и соработката која се остварува на сите нивоа за функционирањето на ОБСЕ“, истакнал Османи на средбата.

 

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ