вторник, 28 мај 2024

Македонците од Србија бараат од Сиљановска да ја преиначи одлуката на Османи за Сребреница

Ја молиме новата претседателка на Македонија, која за нас е и претседателка на сите Македонци од светот, да ја преиначи и да се огради од нелитимно донесената одлука од министерот за надворешни работи Бујар Османи со која Македонија се приклучи на коспонзорството во врска со прогласување на геноцидот во Сребреница, бараат Македонците од Србија.

Објавено на

часот

Сподели

Во писмото на Горан Илијевски, претседателот на партијата Македонци во Србоја, се вели дека оваа одлука била приватна, дека е донесена надвор од македонските институции, во спротивност со одлуката на македонското Собрание од 2010 година. „Со ова се нанесува штета на односите со Србија и Македонската национална заедница во Србија, која е конститутивен дел српската нација. Ве молиме за итна рекција пред седницата на ООН и за нови инструкции до нашиот амбасадор во ООН“, вели Илијевски во писмото до претседателката на Македонија Гордана Сиљановска Давкова.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ