четврток, 20 јуни 2024

Македонците од Албанија започннуваат традиција на преспански средби организирани во САД

Македонската заедница во САД, по потекло од областа Мала Преспа, Албанија, за време на викендот, во Њу Џерси ја организираа првата преспанска средба. Организаторите најавуваат дека истата ќе стане традиционална, пренесува весникот Македониум.

Објавено на

часот

Сподели

„Настанот беше проследен со богат избор на автентична македонска музика. Присутните не само што уживаа во познатите македонски песни, туку средбата ја искористија да споделат спомени и мисли за својот роден крај“, пишува весникот.

Додава дека оваа средба доаѓа како дел од подолгата традиција на македонската заедница во дијаспората, која го следи примерот на Македонците од Мала Преспа кои живеат во Канада.

„Веќе десетина години, канадските Македонци со потекло од Мала Преспа, организираат слични настани кои служат како мост помеѓу минатото и сегашноста и ги зближуваат Македонците независно од нивната географска далечина. Тие исто така организираат и донаторски вечери на кои собраните средства ги донираат во родниот крај, како што беше случајот со собраните средства за изградба на камбанаријата на манастирот Света Марена, кај Туминец“, наведува весникот.

Според истиот извор, значителен број Македонци од Мала Преспа се преселиле во САД по 1991 година, многумина од нив преку американската лотарија, и оваа средба е плод на нивните напори да ги одржат живи македонските обичаи и култура далеку од дома. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ